Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Żurek wielkanocny

Skład:

  • Wywar mięsny
  • Żurek - 0,5 l
  • Śmietana - 0,5 l
  • Boczek wędzony – 25dkg
  • Cebula - 300 g
  • Czosnek, ziele angielskie, liść laurowy ,majeranek
  • Gotowane jaja
  • Biała kiełbasa
Sposób przygotowania:
Zagotować wywar mięsny z ziołami i odcedzić. Do wywaru dodać ponakłówaną widelcem (aby nie pękała) białą kiełbasę, powolutku gotować 45 minut. Przesmażyć pokrajany w kostkę boczek z cebulą, połączyć z wywarem, zagęścić żurkiem, zabielić śmietaną, doprawić czosnkiem i szczyptą majeranku. Podawać z jajami i białą kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...