Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Lentejas - z soczewicy

Składniki:
  • 500 g soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 3 marchewki
  • 1 por papryka
  • słodka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 2 kostki rosołowe

Sposób przyrządzenia:
Soczewice namoczyć w wodzie 12h. Cebule i czosnek pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na 5 łyżkach oliwy. Dodać paprykę zielona pokrojona w kostkę i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dodać 1 łyżkę papryki słodkiej, podsmażyć. Odcedzić soczewice i dodać do garnka razem z porem i marchewka pokrojona w krążki. Zalać woda ok 1,5-2l. Dodać kostki rosołowe gotować na wolnym ogniu do miękkości soczewicy ok 2 godzin. Konsystencja tej zupy powinna być bardzo gęsta. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...