Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Barszcz czerwony z kiełbasą

Składniki:
  • 25 dkg dobrej kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 20 dkg białej kapusty
  • 1 duży burak ćwikłowy
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki dobrej śmietany

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, podobnie pokroić marchew. Kiełbasę pokroić w słupki. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną kiełbasę, a gdy zacznie się rumienić dodać cebulę, marchew, rozgnieciony ząbek czosnku, chwilę poddusić mieszając. Dodać do rondla 1,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia, dodać poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone ziemniaki, gotować na małym ogniu. Buraka obrać, pokroić w słomkę i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem octu, a gdy buraki zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy. Połączyć z wywarem z rondla, przyprawić do smaku. Podawać ze śmietaną, posypać zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...