- 4 szklanki zakwasu z żytniej mąki
- włoszczyzna
- 3-4 ząbki czosnku
- 6-7 suszonych grzybów
- 80 dag białej kiełbasy
- 15 dag chudego wędzonego boczku
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżka suszonego majeranku
- pieprz, sól
Grzyby pokrój w cienkie paseczki, wrzuć z powrotem do wywaru, następnie dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i zrumień. Następnie wrzuć do garnka z zupą i zagotuj. Teraz wlej zakwas i, mieszając, chwilę gotuj na małym ogniu.
Przed podaniem do każdej porcji gorącego żuru włóż połówkę jaja na twardo lub trochę czosnkowych grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz