Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Żur staropolski

Składniki na 6 porcji:
  • 4 szklanki zakwasu z żytniej mąki
  • włoszczyzna
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 6-7 suszonych grzybów
  • 80 dag białej kiełbasy
  • 15 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • pieprz, sól
Umyte grzyby oraz obraną i umytą włoszczyznę zalej 4 szklankami wody i zagotuj. Dodaj białą kiełbasę, cząber, sól i pieprz, po czym gotuj na niewielkim ogniu około godziny. Wywar przecedź do innego garnka.

Grzyby pokrój w cienkie paseczki, wrzuć z powrotem do wywaru, następnie dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i zrumień. Następnie wrzuć do garnka z zupą i zagotuj. Teraz wlej zakwas i, mieszając, chwilę gotuj na małym ogniu.

Przed podaniem do każdej porcji gorącego żuru włóż połówkę jaja na twardo lub trochę czosnkowych grzanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...