- 25 dag buraków
- 1 sztuka solonego śledzia
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
- 1 szklanka fasoli Jaś
- sól, pieprz
Śledzia namocz w zimnej wodzie, odfiletuj, usuń skórę i ości, zalej mlekiem, zostaw na godzinę. Umyte dokładnie buraki upiecz w piekarniku. Ugotuj grzyby, miękkie wyjmij, ostudź, pokrój w paseczki. Śledzia umyj, osusz, pokrój w cienkie paski.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Buraki obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej. Wywar z grzybów zagotuj, po czym dodaj buraki, cebule. Gotuj około 15 minut, potem przecedź, dodaj śledzia i pokrojone w paseczki grzyby. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i pieprzem. Fasolę ugotuj, pod koniec gotowania posól i wymieszaj z olejem. Do barszczu dodaj fasolę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz