Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Barszcz ze śledziem

Składniki na 8 porcji:
  • 25 dag buraków
  • 1 sztuka solonego śledzia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • sól, pieprz
Opłukane grzyby zalej 5 szklankami przegotowanej wody, zostaw na noc. Umytą fasolę zalej wodą i także zostaw na noc.

Śledzia namocz w zimnej wodzie, odfiletuj, usuń skórę i ości, zalej mlekiem, zostaw na godzinę. Umyte dokładnie buraki upiecz w piekarniku. Ugotuj grzyby, miękkie wyjmij, ostudź, pokrój w paseczki. Śledzia umyj, osusz, pokrój w cienkie paski.

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Buraki obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej. Wywar z grzybów zagotuj, po czym dodaj buraki, cebule. Gotuj około 15 minut, potem przecedź, dodaj śledzia i pokrojone w paseczki grzyby. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i pieprzem. Fasolę ugotuj, pod koniec gotowania posól i wymieszaj z olejem. Do barszczu dodaj fasolę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...