Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Żur na kiełbasie

Składniki na 6 porcji:
  • 1-2 szklanki zakwasu z żytniej mąki
  • 4 szklanki bulionu bekonowego
  • (lub 2 szklanki wywaru z warzyw)
  • 50 dag surowej białej kiełbasy
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz, sól
Do wrzącego bulionu włóż kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 15 minut na bardzo małym ogniu. Następnie kiełbasę wyjmij, a do wrzącego wywaru wlej zakwas.

Żur zagotuj, zapraw śmietaną wymieszaną z mąką, jeszcze raz zagotuj, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę, chrzan, zmiażdżony czosnek i majeranek oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze 23 minuty. Podawaj z jajami pokrojonymi na ćwiartki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...