Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kapuśniak z brukselki na boczku

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag brukselki
  • 15 dag chudego boczku
  • 1 duża papryka
  • 1 kostka rosołu wołowego
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Brukselkę oczyść, umyj, każdą główkę pokrój na ćwiartki. Teraz drobno posiekaj cebulę, a paprykę i boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę razem z brukselką. Następnie do garnka wlej 6 szklanek zimnej wody, wrzuć kostkę rosołową, warzywa i boczek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 12-15 minut. Na koniec dodaj koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę warzywną, cukier, sól i pieprz. Zagotuj.

Zupę rozlej na talerze i obficie posyp posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...