Składniki na 6 porcji:- 40 dag brukselki
- 15 dag chudego boczku
- 1 duża papryka
- 1 kostka rosołu wołowego
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- cukier
- pieprz
- sól
Brukselkę oczyść, umyj, każdą główkę pokrój na ćwiartki. Teraz drobno posiekaj cebulę, a paprykę i boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę razem z brukselką. Następnie do garnka wlej 6 szklanek zimnej wody, wrzuć kostkę rosołową, warzywa i boczek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 12-15 minut. Na koniec dodaj koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę warzywną, cukier, sól i pieprz. Zagotuj.
Zupę rozlej na talerze i obficie posyp posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz