Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Botwina

Składniki na 4 porcje:
  • 2 pęczki botwiny
  • 2 łyżki przecieru buraczanego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • cukier
  • sól
Opłukaną botwinę pokrój na 3-centymetrowe kawałki, zalej szklanką bulionu i duś 2-4 minut. Następnie dodaj połowę posiekanej zieleniny, resztę bulionu, koncentrat buraczany oraz śmietanę starannie wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami wywaru.

Na koniec botwinę przypraw do smaku cukrem i solą, gotuj jeszcze minutę. Do każdej porcji włóż połówkę jaja i trochę zieleniny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...