Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z wędzonego kurczaka

Składniki:
  • 30 dag wędzonego kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20-30 dag selera korzeniowego
  • 15 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 4 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
  • 1 szklanka śmietanki 12-proc.
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Mięso pokrój w kostkę, a seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Rodzynki wystarczy, że opłuczesz, a orzechy posiekasz.

Następnie seler, kurczaka i rodzynki zalej rosołem i gotuj przez 15 minut, dodaj kukurydzę osączoną z zalewy oraz orzechy. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Żółtka roztrzep z mlekiem i powoli wlewaj do zupy, mieszając. Zupę podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Na koniec dodaj śmietankę i przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).

Podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...