- 30 dag wędzonego kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 puszka kukurydzy
- 20-30 dag selera korzeniowego
- 15 dag łuskanych orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 4 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
- 1 szklanka śmietanki 12-proc.
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Następnie seler, kurczaka i rodzynki zalej rosołem i gotuj przez 15 minut, dodaj kukurydzę osączoną z zalewy oraz orzechy. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Żółtka roztrzep z mlekiem i powoli wlewaj do zupy, mieszając. Zupę podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Na koniec dodaj śmietankę i przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).
Podawaj z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz