Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa z parówkami i soczewicą

Składniki:
  • 4 parówki
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki soku pomidorowego z kartonu
  • (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 1 posiekana natka pietruszki (lub koperek)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Obraną cebulę drobno pokrój i włóż do rondla z rozgrzanym olejem. Cały czas mieszając, smaż na niezbyt silnym ogniu, aż będzie lekko rumiana. Następnie dodaj sok pomidorowy lub koncentrat i 2-3 szklanki wody. Teraz wszystko przez chwilę gotuj, a w trakcie gotowania przyprawiaj do smaku cukrem, solą i pieprzem. Soczewicę odsącz z zalewy, dołóż do sosu i przez chwilę gotuj. Gdyby sos okazał za gęsty, dolej 1-2 łyżki wody.

Parówki obierz z osłonek, pokrój na kawałki i wrzuć do soczewicy. Na koniec zupę posyp zieleniną.

Uwaga! Soczewicę możesz zastąpić fasolką z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...