Składniki:- 4 parówki
- 1 puszka soczewicy
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki soku pomidorowego z kartonu
- (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 1 posiekana natka pietruszki (lub koperek)
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Obraną cebulę drobno pokrój i włóż do rondla z rozgrzanym olejem. Cały czas mieszając, smaż na niezbyt silnym ogniu, aż będzie lekko rumiana. Następnie dodaj sok pomidorowy lub koncentrat i 2-3 szklanki wody. Teraz wszystko przez chwilę gotuj, a w trakcie gotowania przyprawiaj do smaku cukrem, solą i pieprzem. Soczewicę odsącz z zalewy, dołóż do sosu i przez chwilę gotuj. Gdyby sos okazał za gęsty, dolej 1-2 łyżki wody.
Parówki obierz z osłonek, pokrój na kawałki i wrzuć do soczewicy. Na koniec zupę posyp zieleniną.
Uwaga! Soczewicę możesz zastąpić fasolką z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz