Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa jaglano-jarzynowa

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 15 dag pieczarek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cząbru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Wsyp kaszę do 4 szklanek wrzącej wody z masłem i gotuj pod przykryciem 10 minut. Dodaj do niej umyty, przecięty wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie paseczki por, oskrobaną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, umytą, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz obrane, opłukane i cienko poszatkowane pieczarki.

Gdy składniki będą miękkie, wrzuć kostki rosołowe, dopraw zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cząbrem. Na koniec, już na talerzach, posyp zupę natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...