Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa grochowa

Składniki na 6 porcji:
  • 25 dag grochu
  • 1 mały seler
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Umyty groch zalej dużą ilością przegotowanej letniej wody, następnego dnia gotuj w wodzie, w której się moczył. Obrane ziemniaki, marchewkę i selera umyj, pokrój w plasterki. Na patelni stop masło, wrzuć marchewkę i seler, chwilę smaż, po czym dodaj ziemniaki i smaż dalej, mieszając. Usmażone składniki dodaj do grochu, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż do rozgotowania się grochu i warzyw.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dolać gorącej wody - zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...