Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa krem z cukinii

Składniki:
  • 75 dag młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • suszony rozmaryn
  • 1 szklanka śmietanki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Młode (długości 20-25 cm) cukinie umyj, obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Następnie obierz i drobno posiekaj cebulę. W garnku rozgrzej oliwę i masło, potem włóż cukinię wraz z cebulą i smaż, mieszając, na średnim ogniu 5 minut.

Wlej bulion, dodaj rozkruszony rozmaryn i gotuj pod przykryciem 15-20 minut. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj, po czym dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.

Zupę podawaj z grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...