Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa brokułowa

Składniki na 4 porcje:
  • 1/4 kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 duży brokuł
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany 12-proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 cytryna
  • sól, biały pieprz
Mięso umyj, pokrój na kawałki i zalej zimną wodą. Potem dodaj oczyszczone i rozdrobnione warzywa, następnie posól i gotuj pod przykryciem. Gdy kurczak będzie miękki, wyjmij go razem z włoszczyzną.

Rosół przecedź i ugotuj w nim umyty i podzielony na różyczki brokuł. Odłóż kilka cząstek brokuła, resztę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Żółtka roztrzep ze śmietaną i dodaj do gorącej zupy, stale mieszając. Uważaj jednak, żeby się nie zagotowała. Do każdej porcji zupy włóż po kawałku brokuła i po plasterku umytej cytryny. Podaj z ryżem na sypko.

W ten sam sposób przyrządza się zupę z kalafiora - możesz ją ugotować o każdej porze roku, używając warzyw mrożonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...