- 1/4 kurczaka
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 duży brokuł
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany 12-proc.
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 cytryna
- sól, biały pieprz
Rosół przecedź i ugotuj w nim umyty i podzielony na różyczki brokuł. Odłóż kilka cząstek brokuła, resztę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Żółtka roztrzep ze śmietaną i dodaj do gorącej zupy, stale mieszając. Uważaj jednak, żeby się nie zagotowała. Do każdej porcji zupy włóż po kawałku brokuła i po plasterku umytej cytryny. Podaj z ryżem na sypko.
W ten sam sposób przyrządza się zupę z kalafiora - możesz ją ugotować o każdej porze roku, używając warzyw mrożonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz