Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa fasolowa z szynką

Składniki na 4 porcje:
  • 10 dag białej fasoli z puszki
  • 10 dag czerwonej fasoli z puszki
  • 10 dag cieciorki z puszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 pomidory
  • 15 dag szynki wędzonej
Fasolę czerwoną i białą oraz cieciorkę dokładnie odsącz z zalewy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój w kostkę i połącz z podsmażoną cebulą. Dodaj fasole i cieciorkę. Teraz zalej wodą, dodaj kostkę rosołową i zagotuj.

Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz 3 łyżkami soku z cytryny.

Zupę gotuj jeszcze około 15 minut. Przed podaniem posyp (na talerzach) posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...