Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa austriacka z dynią

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag ziemniaków
  • 1/2 selera
  • 15 dag dyni w naturalnej zalewie
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki obranych pestek dyni
  • sól, pieprz
Ziemniaki, cebulę i seler obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dynię odcedź. Pokrój na małe kawałki. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż. Skwarki wyjmij. Do tłuszczu dodaj olej. Podsmaż na nim warzywa. Zalej bulionem i zalewą z dyni. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez około 25 minut - 10 minut przed końcem gotowania wrzuć do zupy kawałki dyni. Połowę zupy przetrzyj przez sito. Połącz z resztą, rozlej na talerze. Posyp skwarkami i podprażanymi na suchej patelni pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...