Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 litra mleka
  • 60 dag kalafiorów
  • 20 dag pieczarek
  • 2 żółtka
  • włoszczyzna
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • tłuszcz do smażenia
Kalafior oczyść, opłucz i podziel na małe różyczki. Zalej go bulionem warzywnym i ugotuj.

Pieczarki dokładnie umyj, opłucz, pokrój w paseczki, po czym usmaż i dodaj razem z wrzącym mlekiem do kalafiora. Wszystko razem chwilę gotuj.

Rozgrzej tłuszcz, wymieszaj go z mąką (mąki nie rumień), połącz z zupą i zagotuj. Wymieszaj z posiekaną włoszczyzną i żółtkami, na koniec dopraw do smaku również sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...