Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zrazy z boczkiem i ogórkiem

Składniki na 8 porcji:
  • 75 dag szynki bez kości
  • 2 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • musztarda
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Mięso pokrój w plastry, rozbij, oprósz solą i pieprzem, a ogórki podziel na ćwiartki. Posmaruj plastry mięsa z jednej strony musztardą, na to połóż po plasterku boczku, kawałku ogórka i zawiń w spięte wykałaczkami rulony.

Zrazy obtocz w mące, podsmaż na tłuszczu, przełóż je do garnka, wlej tłuszcz ze smażenia, dolej gorącej wody tak, by pokryła zrazy, wrzuć liść laurowy i duś, aż mięso będzie miękkie.

W tradycji polskiej zrazy zawsze podawano z kaszą, zwłaszcza gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...