Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zrazy zawijane

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag wieprzowiny bez kości (schab, szynka)
  • 20 dag kwaszonej kapusty
  • 1 cebula
  • kminek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki rosołu wołowego
  • mielona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę na rozgrzanym w rondelku maśle (łyżeczka), dodaj posiekaną ostrym nożem kwaszoną kapustę, posyp pieprzem i kminkiem i wymieszaj. Jeszcze tylko lekko skrop rosołem i podduś przez kilka minut na niewielkim ogniu i odstaw do przestudzenia.

Umyte i osuszone mięso pokrój na cztery plastry, rozbij tłuczkiem i posyp solą i mieloną papryką. Na każdym płacie mięsa ułóż porcję kapusty, zwiń zrazy i zepnij je wykałaczką lub owiąż nitką. Następnie obtocz je w mące i obsmaż ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Na koniec wlej rosół wymieszany z koncentratem pomidorowym, przykryj, duś przez około 40 minut, po czym przełóż zrazy na żaroodporny półmisek.

Teraz dokładnie wymieszaj jogurt i łyżkę mąki z sosem, który powstał w wyniku duszenia zrazów, polej nim zrazy, posyp je też żółtym serem i grudkami masła, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz, co zajmie około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...