- 50 dag wieprzowiny bez kości (schab, szynka)
- 20 dag kwaszonej kapusty
- 1 cebula
- kminek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki rosołu wołowego
- mielona papryka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Umyte i osuszone mięso pokrój na cztery plastry, rozbij tłuczkiem i posyp solą i mieloną papryką. Na każdym płacie mięsa ułóż porcję kapusty, zwiń zrazy i zepnij je wykałaczką lub owiąż nitką. Następnie obtocz je w mące i obsmaż ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Na koniec wlej rosół wymieszany z koncentratem pomidorowym, przykryj, duś przez około 40 minut, po czym przełóż zrazy na żaroodporny półmisek.
Teraz dokładnie wymieszaj jogurt i łyżkę mąki z sosem, który powstał w wyniku duszenia zrazów, polej nim zrazy, posyp je też żółtym serem i grudkami masła, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz, co zajmie około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz