Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zrazy wołowe inaczej

Składniki:
  • 60 dag wołowiny zrazowej
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
    farsz:
  • 10 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 5-6 suszonych grzybków
  • przyprawa do mięs
  • majeranek
  • sól, pieprz
Na początku przygotuj mięso: podziel je na 5-6 kawałków i rozbij tłuczkiem na cienkie płaty. Potem namocz w niewielkiej ilości wody suszone grzyby, ugotuj je, osącz i posiekaj. Boczek i kiełbasę drobno pokrój, lekko podsmaż. Na wytopionym tłuszczu zrumień cebulę pokrojoną w kostkę. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odciśnij i połącz z pozostałymi składnikami farszu. Masę dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Na płaty wołowiny nałóż nadzienie, każdy zroluj i zepnij wykałaczką (lub igłą do zrazów), obtocz w mące i zrumień ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do rondla, podlej szklanką wrzątku, dopraw do smaku i duś, aż zrazy będą miękkie.

Zrazy podawaj z kaszą gryczaną, buraczkami lub dowolną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...