Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zrazy makowskie

Składniki:
  • 80 dag schabu
  • 10 dag pasztetu
  • 5 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
  • 10 dag pieczarek
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 10 dag keczupu
  • 10 dag smalcu
  • 11 średnich cebul
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz
Schab pokrój w plastry, potem rozbij je na podłużne prostokąty. Z wątróbki usuń błony, pokrój ją w paski i sparz wrzątkiem.

Teraz drobno pokrój pieczarki i cebulę, usmaż je na smalcu na złoty kolor, po czym dodaj pasztet i wątróbkę. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.

Farsz nałóż na plastry schabu, starannie je zwiń, obtocz w mące i smaż na rumiano na gorącym smalcu. Na koniec przygotuj zasmażkę z mąki i smalcu, rozprowadź ją wodą lub bulionem warzywnym, dodaj ketchup, sól i - stale mieszając - zagotuj.

Zrazy zalej sosem i duś do miękkości. Podawaj z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...