- 4 jaja
- 10 dag chudej wieprzowiny
- 8-10 średniej wielkości pieczarek
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki bulionu warzywnego
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżki wódki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- cukier, sól
Na patelni rozgrzej połowę oleju, wlej jajka, a gdy zaczną się ścinać - kilka razy wymieszaj i przełóż na talerz. Teraz rozgrzej na patelni resztę oleju, wrzuć pieczarki i podsmaż je na silnym ogniu, stale mieszając przez 2-3 minuty, po czym dodaj mięso i cebulę. Całość nadal mieszając podsmaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie wlej sos sojowy, bulion, dodaj cukier i - ciągle trzymając na ogniu - dodaj wódkę i olej sezamowy. Jeszcze raz wszystko wymieszaj, dodaj jajecznicę i podgrzej.
Podawaj prosto z patelni, najlepiej z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz