Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Złoty kwiat

Składniki na 4 porcje:
  • 4 jaja
  • 10 dag chudej wieprzowiny
  • 8-10 średniej wielkości pieczarek
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • cukier, sól
Jajka wbij do miseczki, bardzo dokładnie roztrzep z solą i odstaw na kilka minut. Lekko zmrożone mięso pokrój w cienkie paski, a umyte, osuszone pieczarki i cebulę potnij na małe kawałki.

Na patelni rozgrzej połowę oleju, wlej jajka, a gdy zaczną się ścinać - kilka razy wymieszaj i przełóż na talerz. Teraz rozgrzej na patelni resztę oleju, wrzuć pieczarki i podsmaż je na silnym ogniu, stale mieszając przez 2-3 minuty, po czym dodaj mięso i cebulę. Całość nadal mieszając podsmaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie wlej sos sojowy, bulion, dodaj cukier i - ciągle trzymając na ogniu - dodaj wódkę i olej sezamowy. Jeszcze raz wszystko wymieszaj, dodaj jajecznicę i podgrzej.

Podawaj prosto z patelni, najlepiej z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...