Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ziemniaki z selerem naciowym

Składniki:
  • 4-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 jabłka
  • 1 jajo ugotowane na twardo
    sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz
Seler oczyść (usuń stwardniałe włókna), namocz w zimnej wodzie, potem pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Obrane jabłka (po usunięciu gniazd nasiennych) zetrzyj na tarce do jarzyn i obficie skrop octem winnym. Jajo posiekaj.

Przygotuj sos: czosnek rozgnieć i utrzyj z oliwą, dopraw octem jabłkowym, solą i pieprzem. W salaterce wymieszaj plastry ziemniaków z selerem, jajem i jabłkami. Polej przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...