Składniki na 4 porcje:- 8 ugotowanych ziemniaków
- 40 dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 jaja
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- bulion grzybowy (z kostki)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż razem z posiekaną cebulą na gorącym oleju. Jaja ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w talarki. Następnie pokrój w plasterki ziemniaki. W rondlu o grubym dnie ułóż warstwami ziemniaki, grzyby i jaja, każdą warstwę posypując solą i pieprzem. Zalej mlekiem ze śmietaną i pokruszoną kostką grzybową, dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem lub wstaw do piekarnika na 20 minut.
Danie podawaj z surówką, np. z papryki lub kapusty kwaszonej. Jeśli preferujesz dania mięsne, możesz włożyć do rondla kawałki duszonego lub tylko podsmażonego mięsa albo pokrojoną wędlinę bądź boczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz