Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ziemniaki pieczone ze śmietaną

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Na początku przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz, potem osusz i pokrój w plasterki grubości 5 mm. Następnie ułóż je starannie w rzędach w żaroodpornym naczyniu, opierając jeden plasterek o drugi. Oprósz solą i pieprzem i obficie polej śmietaną wymieszaną z gałką. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około godzinę. Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...