Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zielono-żółta sałatka z porami

Składniki na 4 porcje:
  • 3 średnie pory
  • 3 jaja
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • cukier
Jaja włóż na 7 minut do wrzącej, osolonej wody, po czym wyjmij je i umieść na kilka minut w zimnej wodzie, a po przestudzeniu - obierz ze skorupek.

Pory przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i potnij w cienkie paseczki. Kukurydzę osącz z zalewy, a ogórki i 2 jaja pokrój w kostkę. Z trzeciego jaja wyjmij żółtko i odłóż, a białko posiekaj. Żółtko rozgnieć widelcem, dodaj majonez i musztardę, wymieszaj oraz przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Pory, jaja, ogórek i kukurydzę umieść w salaterce, polej sosem i całość delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...