- 750 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 jabłko
- 2 cykorie
- 15 dag boczku
- 2 parówki
- 2 łyżki oleju
- bulion warzywny w płynie
- 2 cebule
- natka pietruszki
- 2 łyżki białego octu winnego
- cukier
- sól, pieprz
Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Parówki i ogórek obierz, pokrój w plasterki, po czym wymieszaj z paseczkami cykorii i plasterkami ziemniaków. Skrop bulionem.
Boczek drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z boczkiem, resztą oleju i octem. Przypraw solą, cukrem, pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Teraz przełóż sałatkę do salaterki wyłożonej cykorią. Posyp natką i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz