Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zimowa sałatka

Składniki na 4 porcje:
  • 750 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 jabłko
  • 2 cykorie
  • 15 dag boczku
  • 2 parówki
  • 2 łyżki oleju
  • bulion warzywny w płynie
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • cukier
  • sól, pieprz
Na początku przygotuj ziemniaki: obierz je i pokrój w plastry. Cykorię opłucz, usuń z niej głąb. Części liści pokrój w paseczki, a resztę ułóż ozdobnie w salaterce.

Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Parówki i ogórek obierz, pokrój w plasterki, po czym wymieszaj z paseczkami cykorii i plasterkami ziemniaków. Skrop bulionem.

Boczek drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z boczkiem, resztą oleju i octem. Przypraw solą, cukrem, pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Teraz przełóż sałatkę do salaterki wyłożonej cykorią. Posyp natką i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...