Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zapiekane bakłażany

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz
Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wydrąż łyżeczką, a następnie skrop go sokiem z cytryny i pokrój w kostkę. Wydrążone połówki bakłażanów posyp solą i odstaw na pół godziny.

Do miąższu dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, oczyszczony, starty na tarce seler i obraną posiekaną cebulę. Warzywa podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj posiekaną bazylię. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Połówki bakłażanów napełnij nadzieniem, obłóż plasterkami pomidorów i posyp parmezanem. Zapiekaj przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...