Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zielona sałatka

Składniki na 4 porcje:
  • 1 główka sałaty
  • 50 dag zielonego groszku (może być mrożony)
  • 30 dag groszku cukrowego
  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1/2 dużego brokułu
  • 10 zielonych szparagów
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Zielony groszek gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i opłucz pod zimną wodą. Z groszku cukrowego odetnij końcówki i gotuj go 3 minuty w osolonej wodzie, potem odcedź i opłucz pod zimną wodą.

Fasolkę szparagową gotuj 8 minut w osolonej wodzie, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Brokuły podziel na różyczki, gotuj 3 minuty (również w osolonej wodzie) i odcedź.

Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki, pokrój każdy na dwie części, gotuj 5 minut, odcedź.

Teraz wymieszaj dokładnie wszystkie warzywa. Zieloną sałatę umyj i osusz.

W dużej salaterce ułóż liście sałaty, na nich ugotowane i wymieszane warzywa, całość posyp szczypiorkiem.

Następnie przygotuj sos: wymieszaj ocet z oliwą, solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polej sosem sałatkę i wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...