- 1 główka sałaty
- 50 dag zielonego groszku (może być mrożony)
- 30 dag groszku cukrowego
- 25 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1/2 dużego brokułu
- 10 zielonych szparagów
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka szczypiorku
Fasolkę szparagową gotuj 8 minut w osolonej wodzie, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Brokuły podziel na różyczki, gotuj 3 minuty (również w osolonej wodzie) i odcedź.
Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki, pokrój każdy na dwie części, gotuj 5 minut, odcedź.
Teraz wymieszaj dokładnie wszystkie warzywa. Zieloną sałatę umyj i osusz.
W dużej salaterce ułóż liście sałaty, na nich ugotowane i wymieszane warzywa, całość posyp szczypiorkiem.
Następnie przygotuj sos: wymieszaj ocet z oliwą, solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polej sosem sałatkę i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz