Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Zapiekany ryż

Składniki na 4 porcje:
  • 20 dag ryżu
  • 3 białka
  • 3 dag masła
  • 50 dag jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 dag rodzynek
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 17 dag cukru
  • szczypta soli
Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, po wyjęciu pestek pokrój w kostkę. Duś około 8 minut z dodatkiem wody, 3 dag cukru i soku z cytryny. Następnie umyj rodzynki i dodaj je do jabłek. Wszystko przez chwilę podgotuj, po czym starannie odcedź.

Mleko zagotuj, dodając 5 dag cukru, 3 dag masła i szczyptę soli. Ryż umyj pod bieżącą wodą, dodaj do wrzącego mleka. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy będzie miękki - ale nie rozgotowany - zdejmij z ognia i wystudź. Wymieszaj z jabłkami i rodzynkami.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Uformuj na nim babkę z ryżu i jabłek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając resztę cukru. Pokryj nią babkę.

Teraz wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika i zapiekaj 3-5 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno, polaną np. sosem z mrożonych truskawek, zmiksowanych z odcedzoną z jabłek wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...