- 20 dag ryżu
- 3 białka
- 3 dag masła
- 50 dag jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 dag rodzynek
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki wody
- 17 dag cukru
- szczypta soli
Mleko zagotuj, dodając 5 dag cukru, 3 dag masła i szczyptę soli. Ryż umyj pod bieżącą wodą, dodaj do wrzącego mleka. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy będzie miękki - ale nie rozgotowany - zdejmij z ognia i wystudź. Wymieszaj z jabłkami i rodzynkami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Uformuj na nim babkę z ryżu i jabłek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając resztę cukru. Pokryj nią babkę.
Teraz wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika i zapiekaj 3-5 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno, polaną np. sosem z mrożonych truskawek, zmiksowanych z odcedzoną z jabłek wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz