Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z ryżu, kiełbasy i pieczarek

Składniki:
  • 4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 15 dag kiełbasy
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag cebuli
  • 4 łyżki keczupu
  • 3 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do formy
  • pieprz
  • jarzynka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Obrane cebule i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, opłucz i drobno pokrój. Cebule podsmaż na oleju (nie rumieniąc), dodaj pieczarki. Wszystko razem podduś, dodaj czosnek, jarzynkę i włóż do ryżu.

Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój w ćwierćplasterki i krótko podsmaż na oleju. Następnie włóż do ryżu, dodaj keczup. Potrawę dobrze wymieszaj, włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posyp serem.

Zapiekaj w gorącym piekarniku pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec pieczenia odkryj. Po wyjęciu koniecznie posyp posiekaną natką pietruszki - podawaj jeszcze gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...