Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera

Składniki:
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 25 dag sera twarogowego
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 dag margaryny
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 1 łyżka tartej bułki
  • pieprz
  • sól
Kaszę gryczaną ugotuj na półsypko. Cebulę obierz, następnie pokrój w drobną kostkę i podsmaż na tłuszczu. Teraz rozetrzyj na gładką masę ser z jajami, dodaj do masy cebulę, sól i pieprz do smaku.

Prodiż wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Do masy serowej dodaj kaszę, wszystko razem wymieszaj. Następnie wyłóż masę do prodiża, wyrównaj jej powierzchnię i obficie polej małą ilością śmietany. Zapiekaj około 25 minut.

Zapiekankę podawaj polaną śmietaną, z sałatką z pomidorów lub zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...