Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka mięsna z pęczakiem

Składniki:
  • 2 szklanki pęczaku ugotowanego na sypko
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag startego sera edamskiego
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • masło do formy
Na rozgrzanym oleju podgrzewaj posiekaną cebulę, aż będzie żółta. Włóż mięso i smaż około 5 minut, rozdzielając widelcem tworzące się grudki. Całość wymieszaj z koncentratem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Po doprawieniu solą, pieprzem i tymiankiem, połącz z kaszą.

Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i posyp serem. Zapiekaj, aż na powierzchni powstanie chrupiąca skorupka. Podawaj z dodatkiem zielonej sałaty.

Danie nadaje się doskonale do odgrzewania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...