Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z filetów drobiowych

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag filetów z drobiu
  • 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 1 cebula
  • 25 dag marchwi
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego w płynie
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki suszonych moreli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrojone na kawałki mięso podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju i przełóż do rondla.

Na patelni zeszklij cebulę, dodaj do niej marchewkę i smaż około 2 minut. Teraz dodaj mięso wymieszane z bulionem oraz rozprowadzoną sokiem mąkę i wrzuć pozostałe składniki. Wszystko wymieszaj, zagotuj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz pod przykryciem, aż mięso zmięknie.

Tak przygotowane mięso możesz nie tylko zapiekać, ale także dusić pod przykryciem. Podaj z ryżem i z zieloną sałatą lub surówką z cykorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...