Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka gruzińska

Składniki:
  • 4 jaja
  • 1 dynia (ok. 80 dag)
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • jarzynka
  • pieprz
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
Obraną (bez pestek) dynię umyj, osusz i pokrój w kostkę. W rondlu stop łyżkę masła, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, dodaj dynię, skrop sokiem z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez 8-10 minut. Po upływie tego czasu zdejmij z ognia, wymieszaj z jarzynką, pieprzem i rozbełtanymi jajami. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, posyp bułką tartą i wyłóż przygotowaną dynią.

Śmietanę dokładnie wymieszaj ze szczyptą cukru i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowaną śmietaną polej dynię, posyp tartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Danie zapiekaj około 15 minut.

Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...