Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z łazanek i kapusty

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 3 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki wody
  • sól
    dodatki:
  • 70 dag białej kapusty
  • 20 dag cebuli
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do formy
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 5 sproszkowanych ziaren jałowca
  • sól
Na początku przygotuj dość twarde ciasto (dodając potrzebną ilość wody). Dobrze je wyrób i przykryte odstaw na 15 minut. Następnie rozwałkuj na 3-4 bardzo cienkie placki, które przesusz, posyp mąką i pokrój na paski szerokości około 1cm. Składaj po kilka pasków i krój w poprzek na kwadraciki, po czym rozrzuć na stolnicy, przesypując mąką, na koniec przesusz. Łazanki gotuj w osolonej wodzie (bez przykrycia) przez 10 minut. Gdy będą miękkie, odcedź je, przelej gorącą wodą i osącz. Kapustę pokrój na kawałki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie, po czym odcedź, osącz, a następnie drobno pokrój.

Teraz przygotuj cebule. Posiekaj je, zrumień na margarynie, po czym połącz z kapustą i duś razem około 10 minut. Dodaj pieprz, zmielony liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, sól i wymieszaj z łazankami. Potrawę włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posyp tartą bułką. Zapiekaj w gorącym piekarniku (bez przykrycia) około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...