Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z łazanek, kapusty i pieczarek

Składniki:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • sól
    dodatki:
  • 75 dag kapusty
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka tartej bułki
  • pieprz
  • cukier
  • sól
Do przesianej mąki wbij jajo, następnie dodaj olej i wodę. Z podanych składników zagnieć ciasto, dodaj szczyptę soli, dobrze je wyrób i cienko rozwałkuj. Potem podsusz i pokrój na skośne kawałki. Łazanki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z tłuszczem, by się nie skleiły.

Kapustę pokrój na kawałki, obgotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedź, pokrój lub posiekaj. Oczyszczone i umyte pieczarki pokrój na plasterki i połącz z obraną, posiekaną cebulą zrumienioną na tłuszczu - wszystko razem podduś.

Łazanki, kapustę i pieczarki wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Polej tłuszczem, po czym zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30 minut.

Potrawę podawaj z sosem: pomidorowym, koperkowym lub grzybowym, obficie posypaną zieleniną, z dodatkiem surowych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...