- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju
- woda
- sól
- dodatki:
- 75 dag kapusty
- 25 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 łyżka tartej bułki
- pieprz
- cukier
- sól
Kapustę pokrój na kawałki, obgotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedź, pokrój lub posiekaj. Oczyszczone i umyte pieczarki pokrój na plasterki i połącz z obraną, posiekaną cebulą zrumienioną na tłuszczu - wszystko razem podduś.
Łazanki, kapustę i pieczarki wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Polej tłuszczem, po czym zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30 minut.
Potrawę podawaj z sosem: pomidorowym, koperkowym lub grzybowym, obficie posypaną zieleniną, z dodatkiem surowych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz