Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z czerwonych owoców

Składniki:
  • 50 dag owoców (porzeczki, maliny, wiśnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła roślinnego
  • tłuszcz do formy
Masło roślinne posiekaj na małe kawałki, wymieszaj z cukrem (pół szklanki) i mąką, aż utworzy się coś w rodzaju kaszki. Umyte, oczyszczone z szypułek i wydrylowane owoce wymieszaj z pozostałym cukrem, ułóż w żaroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym tłuszczem. Następnie posyp ciastem i wstaw do gorącego piekarnika na 30-40 minut.

Zapiekanka będzie gotowa, gdy wierzch się lekko zrumieni. Podawaj ją jeszcze ciepłą, ze śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...