- 75 dag cukinii
- 5 pomidorów
- 2 jaja
- 2 cebule
- 15 dag pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki startego żółtego sera
- tłuszcz do formy
- pieprz
- jarzynka
- 1 łyżka posiekanego koperku
W przygotowanym naczyniu ułóż jedną trzecią obsmażonych plastrów cukinii, przykryj je pomidorami, znów ułóż warstwę cukinii, posyp cebulą z pieczarkami, na koniec całość przykryj cukinią. Każdą warstwę posyp jarzynką, pieprzem i koperkiem.
Stopioną margarynę wymieszaj z mąką, powoli rozprowadź śmietaną, po czym zagotuj i przypraw do smaku. Następnie zestaw z ognia i lekko ostudź.
Potrawę polej sosem, posyp startym serem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przygotowane danie podawaj z sezonową surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz