Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z cukinii

Składniki:
  • 75 dag cukinii
  • 5 pomidorów
  • 2 jaja
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • tłuszcz do formy
  • pieprz
  • jarzynka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Cukinię obierz, pokrój na grube plastry, usuń pestki, po czym obsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie sparz pomidory, obierz je ze skórki i starannie pokrój w krążki. Teraz podsmaż oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki i cebulę.

W przygotowanym naczyniu ułóż jedną trzecią obsmażonych plastrów cukinii, przykryj je pomidorami, znów ułóż warstwę cukinii, posyp cebulą z pieczarkami, na koniec całość przykryj cukinią. Każdą warstwę posyp jarzynką, pieprzem i koperkiem.

Stopioną margarynę wymieszaj z mąką, powoli rozprowadź śmietaną, po czym zagotuj i przypraw do smaku. Następnie zestaw z ognia i lekko ostudź.

Potrawę polej sosem, posyp startym serem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przygotowane danie podawaj z sezonową surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...