Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka śledziowa

Składniki:
  • 50 dag filetów ze świeżych śledzi
  • 8 ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Śledzie opłucz i pokrój na kawałki, a ziemniaki po obraniu pokrój na cienkie plastry. Cebule posiekaj.

W żaroodpornym, wysmarowanym olejem naczyniu ułóż przygotowane już plastry ziemniaków, posyp je cebulą, solą i pieprzem, a na wierzchu połóż śledzie. Wszystko razem oprósz mąką i polej resztą oleju.

Wstaw do piekarnika i piecz na bardzo małym ogniu, póki ziemniaki zmiękną. Wtedy zalej potrawę jajami rozbełtanymi ze śmietanką i zapiecz, aby powstała apetyczna skorupka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...