Składniki:- 4-5 łyżek piure
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 4 kromki chleba tostowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki rosołu drobiowo-warzywnego
- 4 jaja
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
W dużym płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzej masło, włóż posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu tak długo, aż zmięknie, ale pozostanie szklista. Dodaj pokrojone w drobną kostkę tosty i mieszając zrumień je ze wszystkich stron. Dołóż przygotowane według instrukcji na opakowaniu ziemniaki piure, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj pół szklanki gorącego mleka i tyle samo rosołu.
Na koniec wymieszaj potrawę z roztrzepanymi jajami i groszkiem; zapiecz w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz