Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z grzankami

Składniki:
  • 4-5 łyżek piure
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowo-warzywnego
  • 4 jaja
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
W dużym płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzej masło, włóż posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu tak długo, aż zmięknie, ale pozostanie szklista. Dodaj pokrojone w drobną kostkę tosty i mieszając zrumień je ze wszystkich stron. Dołóż przygotowane według instrukcji na opakowaniu ziemniaki piure, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj pół szklanki gorącego mleka i tyle samo rosołu.

Na koniec wymieszaj potrawę z roztrzepanymi jajami i groszkiem; zapiecz w gorącym piekarniku na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...