Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z mielonego mięsa

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag mielonego mięsa (wołowina z wieprzowiną)
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • jarzynka
  • pieprz
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mielone mięso i posyp jarzynką oraz pieprzem. Chwilę smaż, ciągle mieszając.

Kapustę przelej na sicie wrzątkiem, osącz i wymieszaj ją z jałowcem. Obrane ziemniaki pokrój w plasterki.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i kolejno układaj warstwami: ziemniaki posypane lekko solą i pieprzem, podsmażone mięso, kapustę wymieszaną z jałowcem.

Zapiekankę zalej jogurtem, obłóż plasterkami masła i wstaw do gorącego piekarnika na około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...