Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka po strasbursku

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag kiełbasy
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    po 1 łyżce: przecieru pomidorowego, margaryny i masła
  • papryka w proszku
  • sól
Na początku obierz, umyj i pokrój w cienkie talarki ziemniaki. Następnie wysmaruj margaryną żaroodporne naczynie. Ziemniaki układaj warstwami, każdą warstwę posypuj drobno pokrojoną kiełbasą i startym serem. Na wierzchu powinna być warstwa ziemniaków.

Jaja rozbełtaj z przecierem pomidorowym, rozprowadź bulionem warzywnym, po czym przypraw do smaku solą i papryką. Przygotowaną mieszaniną polej potrawę, posyp ją resztą sera i ułóż na wierzchu parę wiórków masła.

Zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30-40 minut. Podawaj z zieloną sałatą lub inną dowolną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...