Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka po rzymsku

Składniki:
  • 20 dag makaronu (kolanka lub świderki)
  • 30 dag pomidorów
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 20 dag startego ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do formy
  • sproszkowana papryka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, zahartuj zimną wodą, odcedź i osącz. Zrumień pokrojony w kostkę boczek, wyjmij skwarki. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę.

Gorący makaron wymieszaj ze skwarkami, połową startego sera i pomidorami. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką, włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką, posyp pozostałym serem, polej tłuszczem z boczku, i zapiekaj w gorącym piekarniku około 20 minut.

Potrawę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki, z zieloną sałatą lub surówką ze świeżej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...