Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka po moskiewsku

Składniki:
  • 20 dag pieczarek
  • 4 plastry baleronu
  • 10 dag kwaszonej kapusty
  • 1/2 kwaszonego ogórka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 jagód jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • tłuszcz do formy
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Obraną i pokrojoną cebulę podsmaż na margarynie. Teraz dodaj do niej przelaną wodą, odcedzoną i pokrojoną kapustę oraz ziarna jałowca i pieprzu. Wszystko podsmaż, ciągle mieszając. Oczyszczone i pokrojone pieczarki posól, i uduś na pozostałym tłuszczu wraz ze zmiażdżonym czosnkiem.

Przygotuj żaroodporne naczynie - wysmaruj je dokładnie tłuszczem. Na dnie ułóż warstwę kapusty, na niej dwa plastry baleronu, połowę porcji uduszonych pieczarek i kilka plasterków odciśniętego z soku ogórka. Całość posyp koperkiem. Następnie ułóż drugą warstwę tych samych składników. Na wierzchu połóż kilka wiórków margaryny. Potrawę przykryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut.

Podawaj z razowym chlebem i sezonową surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...