Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka pieczarkowa

Składniki:
  • 30 dag pieczarek
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
  • 4-8 jaj
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub majeranku
  • sól
  • pieprz
Olej rozgrzej na patelni i na małym ogniu smaż plasterki cebuli, i rozgnieciony czosnek, póki nie zmiękną. Wtedy dodaj pokrojoną w paski paprykę i ją też smaż do miękkości (nie rumień). Włóż pokrojone pieczarki, pomidory i koncentrat. Dopraw to ziołami, solą i pieprzem i duś razem przez 2-3 minuty. Całość podziel na 4 porcje i ułóż w oddzielnych żaroodpornych naczyniach lub w jednym dużym. Zrób wgłębienia na jaja i ostrożnie je wbij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C na 12-15 minut lub do momentu, gdy jaja się zetną.

Podawaj na gorąco z chrupkim pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...