Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka dworska

Składniki na 5 porcji:
  • dowolne warzywa
  • pieczarki
  • wątróbka i mięso z rosołu
  • 8-10 kromek obsuszonego razowego chleba
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wywaru z wołowiny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
Warzywa, pieczarki i wątróbkę przepuść przez maszynkę, a mięso pokrój w paski.

W rondelku stop łyżkę masła, dodaj mąkę i zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją rosołem i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, po czym włóż warzywa i dokładnie wymieszawszy ze śmietaną zdejmij z ognia.

Oliwę wymieszaj z roztartym z solą czosnkiem, sokiem z cytryny i pieprzem.

Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłóż cienkimi kromkami chleba, polej oliwą i zostaw na kilkanaście minut. Następnie posmaruj chleb połową sosu z warzyw, posyp pokrojonym mięsem i przykryj pozostałymi warzywami. Całość posyp żółtym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30-40 minut.

Zapiekanka smakuje najlepiej z pikantnymi surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...