- dowolne warzywa
- pieczarki
- wątróbka i mięso z rosołu
- 8-10 kromek obsuszonego razowego chleba
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki wywaru z wołowiny
- 1/2 szklanki śmietany
- 3-4 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- tymianek
W rondelku stop łyżkę masła, dodaj mąkę i zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją rosołem i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, po czym włóż warzywa i dokładnie wymieszawszy ze śmietaną zdejmij z ognia.
Oliwę wymieszaj z roztartym z solą czosnkiem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłóż cienkimi kromkami chleba, polej oliwą i zostaw na kilkanaście minut. Następnie posmaruj chleb połową sosu z warzyw, posyp pokrojonym mięsem i przykryj pozostałymi warzywami. Całość posyp żółtym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30-40 minut.
Zapiekanka smakuje najlepiej z pikantnymi surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz