Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zapiekanka z marchwi

Składniki na 5 porcji:
  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 1 1/2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 szklanki majonezu niskotłuszczowego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
Oczyszczoną i pokrojoną w kostkę marchewkę ugotuj na półmiękko w niewielkiej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu przełóż ją do żaroodpornego naczynia.

Pół szklanki wywaru wymieszaj w rondelku lub miseczce z posiekaną cebulą, chrzanem, majonezem, solą i pieprzem. Tym sosem polej marchewkę, posyp ją bułką tartą, skrop stopionym masłem i zapiekaj w rozgrzanym do 180°C piekarniku, aż bułka lekko się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...