- 20 dag świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 8 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
- 9 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 żółtka
- 8 dag startego żółtego sera
- 5 białek
- sól
- starta gałka muszkatołowa
- masło do wysmarowania formy
Na patelni rozgrzej 30 g masła, zeszklij cebulkę, wrzuć szynkę i szpinak - całość smaż przez 5 minut.
Pozostałe masło rozgrzej na drugiej patelni, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę. Teraz wlej mleko, wymieszaj z zasmażką (nie zdejmując patelni z ognia), po czym zagotuj i odstaw. Następnie - stale mieszając - dodawaj kolejno po żółtku. Białka ubij na sztywną pianę.
Do masy z żółtek wrzuć starty ser, szpinak z szynką i cebulą. Całość przypraw do smaku, lekko przestudź, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Formę na suflety wysmaruj masłem, napełnij masą do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C, następnie 3 minuty w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz