Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Wytrawny suflet ze szpinakiem i szynką

Składniki na 4 porcje:
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 8 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
  • 9 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 żółtka
  • 8 dag startego żółtego sera
  • 5 białek
  • sól
  • starta gałka muszkatołowa
  • masło do wysmarowania formy
Szpinak umyj, osusz i rozdrobnij. Cebulki obierz i drobno posiekaj, szynkę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej 30 g masła, zeszklij cebulkę, wrzuć szynkę i szpinak - całość smaż przez 5 minut.

Pozostałe masło rozgrzej na drugiej patelni, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę. Teraz wlej mleko, wymieszaj z zasmażką (nie zdejmując patelni z ognia), po czym zagotuj i odstaw. Następnie - stale mieszając - dodawaj kolejno po żółtku. Białka ubij na sztywną pianę.

Do masy z żółtek wrzuć starty ser, szpinak z szynką i cebulą. Całość przypraw do smaku, lekko przestudź, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Formę na suflety wysmaruj masłem, napełnij masą do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C, następnie 3 minuty w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...