Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wykwintny deser

Składniki:
  • 1 grejpfrut
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 1 winne jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kieliszek rumu
  • 25 dag malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • zielone listki mięty lub melisy
Przygotuj salaterkę, ułóż w niej umyte, osączone maliny, posyp je cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30-35 minut, a gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce przetrzyj przez sito.

Jabłko obierz, starannie usuń gniazda nasienne. Pozostałe owoce pokrój w kostkę, usuń pestki, ułóż w salaterce, skrop sokiem z cytryny i rumem, dokładnie wymieszaj. Całość zalej następnie przetartymi malinami, przykryj, wstaw na 1-2 godzin do lodówki.

Deser podawaj mocno schłodzony, udekoruj go - według uznania - listkami mięty lub melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...